Emmie's

Voeding

Onze honden worden gevoerd volgens het prooidiermodel. Dat is een voedingsmethode die uitgaat van rauw vlees en botten. Hieronder kunt u veel informatie vinden over onze voedingsmethode. Ook op Internet is veel te vinden; kijk daarvoor op onze pagina met links. Mensen die nog een beetje terugschrikken voor het voeren van rauwe stukken vlees en botten, kunnen een redelijk alternatief vinden in het voer van Carnibest.

Via onze Duitse connecties hebben we een uitgebreid artikel in het Duits toegestuurd gekregen dat ik speciaal voor onze Duitse puppenkopers op onze site heb gezet, met toestemming van de auteur. Zie Rohfütterung für Hunde, geschreven door Claudia Grothus.

Extra für unsere Deutsche Interessenten steht ab jetzt das Artikel Rohfütterung für Hunde auf unserer Website (danke Marion). Es ist geschrieben durch Claudia Grothus und sie hat mich erlaubt es auf unserer Website zu veröffentlichen.
Wichtig: Es steht zwar in diesem Artikel, aber wir füttern kein Obst und keine Gemüsse. Unsere Hunde essen aber sicher 1 kg grüner Pansen pro Woche/pro Hund. Auch füttern wir nie Getreide.

Ik heb voor beginners een handleiding samengesteld die de basisprincipes van het rauw voeren heel eenvoudig weergeeft. Klik daarvoor op Handleiding rauwvoer voor beginners.

Op de site van Tom Lonsdale staat ook een Nederlandse vertaling van zijn laatste boek. Dit is de site: Rawmeatybones, even wachten tot alle afbeeldingen zijn geladen en dan op de Nederlandse vlag klikken.

Für unsere Deutsche Interessenten: Auf der Website Rawmeatybones findet ihr das Buch von Tom Lonsdale und zwar übersetzt in mehrere Sprachen (unter auf dieser Webseite auf der Deutsche Flagge klicken).

Rauwvoerdieet volgens het prooidiermodel

Voorwoord

Hallo beste lezers. Ik vind het leuk om mijn ervaringen met rauw voer te vertellen, omdat het eigenlijk eenvoudiger is dan de meeste mensen denken en het ook het meest natuurlijk is voor de hond. Mijn interesse voor hondenvoeding is begonnen, zoals bij veel mensen, op het moment dat er zich problemen voordeden. Je gaat dan nadenken of er mogelijkheden zijn om de conditie van de hond te verbeteren. De Drentsche patrijshond die ik toen ng had, kreeg toen ze bijna vijf was haar eerste epileptische aanval, waarna er meerdere volgden. De aanvallen kwamen gelukkig niet vaak, wel met regelmaat en duurden ca. een half uur tot drie kwartier. Na een jaar of twee is ze aan de medicijnen gegaan. In de tussenliggende periode kwam ik eerst bij de boeken van John Fisher terecht, die gebruik maakt van zelf klaargemaakt voer. In Engeland kwam ik via Fay Allen aan de boeken van Dr. Ian Billinghurst, een Australische dierenarts die een groot voorstander is van rauw voer. Dat was een mooi begin, maar nog wat ingewikkeld en inmiddels deels achterhaald. Deze methode wordt wel de BARF methode genoemd. Er wordt veel gemalen groente toegevoegd en ook worden er nog granen en melkproducten gebruikt. BARF staat voor Bones And other Raw Food. Daarna kwam internet om de hoek kijken en dat heeft heel veel opgeleverd, het was toen ook voor het eerst mogelijk om ervaringen met anderen uit te wisselen. Om een lang verhaal kort te maken: mijn Drent is nu bijna twaalf, zit nog lekker in haar vel, geniet van het hondenleven, eet een heerlijke variatie aan rauw voer, heeft geen toevallen meer en geen medicijnen tegen epilepsie*. Natuurlijk eet onze perro Castos, vanaf het moment dat hij als pup bij ons in huis kwam, ook op deze wijze.

Een hond is een carnivoor (vleeseter), dat kun je o.a. aan het gebit zien. De kiezen zijn niet gemaakt om te kauwen, maar om het eten in kleinere stukken te knippen, als het doorgeslikt kan worden is het al goed genoeg. De spijsvertering is anders dan bij mensen en het darmstelsel is in verhouding korter dan bij dieren die van planten leven (herbivoor). Doordat een carnivoor van prooidieren leeft, kan hij niet goed granen en groenten verteren. In droog voer zit altijd veel graan verwerkt, ook rijst en maïs vallen in die categorie. Zij zijn de oorzaak van veel allergische reacties bij honden. In droog voer zit ook te weinig vet, het voer zou anders te snel ranzig worden en is niet lang genoeg houdbaar. Ook het vochtgehalte is nihil, water drinken helpt om dat te compenseren, maar het is toch anders dan voeding dat voor een deel uit vocht bestaat, zoals vers rauw voer. Een ander voordeel van rauw voer is, dat de hond veel minder ontlasting produceert en die is over het algemeen stevig en makkelijk op te ruimen. De hond vindt het natuurlijk ook lekker, dus voor slechte eters is er ook hoop en de hond gebruikt echt zijn kiezen, waardoor die ook schoner en gezonder blijven.

Voor de mensen die nieuwsgierig zijn geworden, maar niet direct het internet willen bestormen, heb ik hieronder een samenvatting gegeven van wat het dieet inhoudt. We volgen hier het "prooidiermodel", dat houdt in dat we dus rauw vlees, botten en organen geven, of delen daarvan. Door het zoveel mogelijk te laten zoals het is, is ook de verhouding van bot ten opzichte van vlees precies zoals het moet zijn. Er zijn ook diëten waarbij de honden teveel bot en te weinig vlees krijgen omdat men karkassen geeft, waar het vlees zoveel mogelijk is afgesneden voor menselijke consumptie, lekker goedkoop, maar niet de bedoeling! De organen maken ongeveer 10% van het totaal uit, omdat een prooidier ongeveer voor 10% bestaat uit organen, de helft hiervan mag lever zijn.

Hoe te beginnen

Hier volgt een rekenvoorbeeld:
We gaan de hond 2% tot 3% van zijn ideale lichaamsgewicht voeren, dit is uiteindelijk afhankelijk van zijn geslacht, activiteit, leeftijd enz. Dus zijn lichaamsgewicht ook bekijken, wordt hij te dik, iets minder, wordt hij te mager iets meer.
Als de hond 25 kg weegt en je geeft 2% van zijn lichaamsgewicht, dan wordt dat dus 500 gram per dag. Als je 3% geeft wordt het 750 gram per dag. Afhankelijk van wat de hond gewend is, geef je dat verdeeld over twee maaltijden of in één maaltijd. Van deze hoeveelheid mag dan 10% orgaanvlees zijn, dat is in dit voorbeeld 50 gram. Nu is het zo dat je niet elke dag orgaanvlees hoeft te geven, je kunt ook in een maaltijd meer geven, als de hond over het geheel genomen maar niet te veel orgaanvlees krijgt. Dus een balans over een periode van een week in plaats van per maaltijd. Valt de ene maaltijd wat groter uit, dan geef je de volgende maaltijd wat minder, het is slechts een leidraad. Op den duur voer je met je ogen en niet met de weegschaal.

Wat zou je kunnen geven om te beginnen

Om te beginnen is kip erg makkelijk. Het is voor iedereen makkelijk te krijgen, een kippenbout is erg handig, genoeg bot, genoeg vlees, niet in één keer in te slikken en daardoor heerlijk om aan te knagen. De eerste twee weken hou je het bij kip, de spijsvertering van de hond kan dan aan één soort vlees wennen. Mochten er toch reacties komen, dan weet je in ieder geval waarvan. Dus niet te enthousiast in de eerste week alle mogelijke combinaties proberen. Rustig opbouwen! Als alles goed gaat kun je eventueel in de derde week ook wat kippenlever, -maagjes of -hartjes geven.
Daarna kunnen de soorten vlees langzamerhand uitgebreid worden. Ook makkelijk te krijgen is vuile pens, dit kan als afwisseling gegeven worden, bijvoorbeeld eens per week. Van het rund, goed te krijgen zijn lever, hart en evt. nier, tong, ribben en hals met bijbehorend vlees, kopvlees. Een staart helemaal aan een stuk is helemaal geweldig, dat geeft ze even werk. Kalkoen alle delen. Konijn alle delen, inclusief kop, lever, nier enz. Lam en geit: de ribben, de kop, de tong, de pens, hart, lever, de ballen en staart. Vis, liefst ook rauw, bijvoorbeeld diepvrieszalm, kabeljauw of een keer als traktatie een beetje vis uit blik. Even uitproberen wat ze lekker vinden en wat je misschien voordelig krijgen kunt als de markt opruimt. Niet te vergeten, bijna altijd in huis, eieren, helemaal of uit de schaal getikt. Heel handig als je vergeten bent iets uit de vriezer te halen. Om te beginnen niet meer dan twee te gelijk.

Waar geef je je hond eten

Het makkelijkst is het gewoon op z’n plaats op een oude handdoek. De hond gaat er vaak bij liggen of staat en zet zijn poot erop, heel lastig in een voerbak. Er zijn ook mensen die een plastic tafelkleed neerleggen in de keuken en er een doekje over halen, een soort place-mat. De mat maak je dan na het eten schoon met verdund azijn, bijvoorbeeld uit een plantenspuit, zelf hebben ze dan eerst alles al afgelikt en heel goed geholpen.
Na deze eerste fase kan het zijn dat de hond ineens minder graag lijkt te eten. Niet druk over maken, vaak heeft hij gewoon teveel gehad, de hond en zijn baas zijn iets te enthousiast geweest. De hond lijkt met rauw voer veel beter aan te voelen wat hij nodig heeft. Dus eten oppakken en volgende maaltijd weer aanbieden.

Waar kun je het beste het vlees kopen

Goed op aanbiedingen letten, in de supermarkt, de poelier op de markt, de Islamitische slager, de boerderij, het slachthuis.
In het begin een heel gepuzzel, maar dat lost zich al gauw op, een vriezer is natuurlijk wel een vereiste. Heel mooi zou zijn als je samen met een kennis, buurvrouw of vriendin kunt beginnen. Dat maakt het makkelijker om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Wat vooral niet doen

Geen granen, dus geen maïs, rijst of brood. Geen plantaardige olie toevoegen. Geen levertraanolie, dat is heel geconcentreerd in vitamine A en vitamine D, daarvan zit voldoende in het orgaanvlees.

Vragen/FAQ's

Vraag: ik heb altijd geleerd dat sommige botten (vooral kippenbotten) gevaarlijk zijn voor mijn hond. Hoe zit dat dan?
Antwoord: rauwe botten zijn niet hetzelfde als gegaarde (gebakken, gebraden, gekookt of op andere wijze gegaard) botten. Rauwe botten zijn bros en versplinteren niet, in tegenstelling tot gegaarde botten.

Vraag: ik ben net begonnen met dit dieet en nu heeft mijn hond allerlei klachten, hoe kan dat?
Antwoord: de hond kan in eerste instantie reageren op het nieuwe dieet met flinke buikloop, stinken, haaruitval, om zo maar eens wat te noemen. Dit zijn allemaal verschijnselen die te maken hebben met de omschakeling van het spijsverteringsstelsel naar het nieuwe dieet. Hierdoor vindt ook ontgifting plaats. Houd de hond in het begin in de gaten. Een paar dagen buikloop is normaal. Haaruitval kan veel langer duren.

Vraag: moet ik langzaam omschakelen, d.w.z. de brokken afbouwen en er steeds meer rauw vlees aan toevoegen?
Antwoord: nee. In één keer omschakelen. De granen uit het kant-en-klare hondenvoer gaan een goede spijsvertering tegen.

Enthousiast geworden en nog andere vragen, stuur dan een mailtje naar Linda Tjon of natuurlijk naar Emmie’s.

Linda Tjon

Links

Voor die mensen die er meer over willen weten en het leuk vinden om op internet zelf op onderzoek te gaan, kan ik de volgende sites aanbevelen: Rawlearning en Rawfeddogs, leuk om te kijken op "recipes" met foto’s.

Ook kun je, je aanmelden bij een forum waarvan de leden allerlei vragen kunnen beantwoorden: Rawfeeding. Deze sites zijn wel engelstalig.

Met dank aan Linda Tjon, die een en ander uit het Engels heeft vertaald en ter beschikking heeft gesteld voor deze site.

Bezoek ook de website van mijn uitgeverij

Logo
© 2020 - www.spaansewaterhonden.eu contact links